Izdvajanjem Crne Gore iz državne zajednice, prestalo je da postoji i Udruženje urologa Srbije i Crne Gore, nekada Udruženje urologa Jugoslavije. Nakon toga je formirano Udruženje urologa Srbije. Izbor članova predsedništva je izvršen 20. aprila 2007. godine, u vreme XVIII kongresa Udruženja urologa Srbije i Udruženja urologa Crne Gore, koji je održan u Beogradu, 19-20.04.2007. godine.

Osnovni cilj ovog Udruženja jeste unapredjenje struke. Smatramo da to možemo postići saradnjom u oblasti urologije i srodnih grana sa vodećim urološkim i uro-onkološkim centrima u evropskim zemljama, odnosno sa vodećim strukovnim organizacijama, na prvom mestu European Association of Urology; zatim, održavanjem edukativnih skupova sa urolozima u Beogradu i urološkim centrima u Srbiji; održavanjem edukativnih skupova sa lekarima opšte medicine u svim većim gradovima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji na kojima će biti prezentirane teme vezane za ulogu lekara opšte medicine u dijagnostici i terapiji oboljenja uro-genitalnog trakta; organizovanjem kontinuirane edukacije urologa i specijalizanata iz urologije (uz formirane bodovne liste po oblastima urologije); okupljanjem vodećih stručnjaka iz oblasti urologije, opšte medicine i medicinske statistike. Ove ideje je moguće sprovesti kroz organizovanje stručnih sastanaka, kurseva za stručnu edukaciju, kroz určešće na značajnim nacionalnim i internacionalnim sastancima, kroz upoznavanje sa protokolima Evropskog udruženja urologa; ličnim aktivnostima članova Udruženja, kroz delovanje na regionalnom nivou u smislu aktivnog učešća na stručnim sastancima, kao i u smislu upoznavanja lekara opšte medicine sa najčešćim uro-genitalnim oboljenjima.

U želji da ova strukovana organizacija bude deo evropskih asocijacija, uvrstili smo je, počev od XVIII Kongresa Udruženja urologa Srbije i Udruženja urologa Crne Gore, u EU-ACME, tako da European Board of Urology, Accreditation Committee, vrši akreditaciju svih naših stručnih sastanaka.

Udruženja su uvek bila način da se pomogne napredak struke. Želim svim članovima da naš rad u sklopu Udruženja bude njima na zadovoljstvo, mladjima na pomoć, svima na ponos!

Udruženje urologa Srbije

Predsednik
Prof. dr Aleksandar Vuksanović

Prethodni - Predsednik,
Prof.dr Sava Mićić
12-13 April, 2019
Srbija, Beograd
24. Kongres Udruženja Urologa Srbije
16. novembar 2018.
Beograd, hotel FALKENSTEINER
Stručni sastanak,TRETMAN URO-ONKOLOŠKOG PACIJENTA
20-21. oktobar 2018
Beograd, Ušće tower
URO Forum 2018
21-22 Septembar 2018
Srbija, Berograd
EAU 13-ti sastanak za jugoistočnu Evropu (SEEM)